Poslanci zastupiteľstva schválili rozpočet mesta na tento rok

21.02.2012 Košice

Košice 21. februára (TASR) - Programový rozpočet mesta Košice na rok 2012, ktorý dnes schválili poslanci Mestského zastupiteľstva, je zostavený na základe požiadaviek jednotlivých oddelení a útvarov, rozpočtových a príspevkových organizácií mesta Košice, upravený na potreby základných oblastí, ktoré má mesto v zmysle prenesených a originálnych kompetencií financovať.

Rozpočet na tento rok je vyrovnaný, príjmová aj výdavková časť je na úrovni 122,85 milióna eur, pričom primátor mesta Richard Raši hneď v úvode rokovania o tomto bode upozornil, že žiada o schválenie rozpočtu, pretože ho v takejto podobe už viac nedokáže predložiť. „Skúsenosti nám ukazujú, že po predchádzajúcom vedení nás môžu čakať ďalšie nášľapné míny, na ktoré budeme musieť reagovať,“ povedal Raši. reagoval tak na kauzy, ktoré musí riešiť súčasne vedenie, akými sú pokuta z Ministerstva životného prostredia pre machinácie pri verejnom obstarávaní na kompostáreň v Bernátovciach, prehraté súdne spory so spoločnosťou Strelingstav, či Delta Management a OutClaim. „Bývalé vedenie nám tu zanechalo takmer smrteľné údery,“ dodal Raši s tým, že v tejto súvislosti už mesto podalo niekoľko trestných oznámení.

V príjmovej oblasti sa mesto spolieha najmä na daňové príjmy a na granty a transfery, nielen v projekte EHMK 2013.

Vo výdavkovej časti upozornil primátor najmä na obmedzené dotácie pre jednotlivé mestské časti, keďže celkovo sa rozpočet musel pripravovať v šetriacom režime. Najväčšiu časť výdavkov v meste zhltnú školstvo, doprava a kapitola plánovanie, manažment a kontrola.

Diskusia sa niesla v konfrontačnom duchu. Poslanci zastupujúci pravicu kritizovali napríklad to, že napriek predvolebným sľubom neboli znížené plánované prostriedky na mzdové náklady za zamestnancov magistrátu. „Je to preto, lebo bývalý primátor podpísal kolektívnu zmluvu tesne pred skončením svojho funkčného obdobia tak, aby zabezpečil trináste platy a my ich musíme teraz zapracovať do rozpočtu,“ oponoval Raši.
 

Vyberte región